Tagtik

Daarom leven wij zo veel langer dan chimpansees

Wist je dat chimpansees slechts een levensverwachting hebben van 40 jaar? En dat terwijl deze verwachting bij mensen makkelijk 30 jaar langer is.

"Het is een wijdverspreid idee in de westerse wereld dat het normaal is om wat gas terug te nemen als je ouder wordt. We gaan met pensioen en worden minder fysiek actief", zegt Daniel Lieberman, evolutionair bioloog aan de Harvard University en de belangrijkste auteur van de studie, die gepubliceerd werd in PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. "Maar onze boodschap is net het omgekeerde: naarmate we ouder worden, wordt het juist nóg belangrijker om fysiek actief te blijven", aldus Lieberman, die stelt dat een gebrek aan fysieke activiteit het risico op ziekten verhoogt en de levensduur doet dalen.

Chimpansees
Deze mensapen worden in het wild slechts 40 jaar oud en leven zelden langer na de menopauze. Chimpansees zijn beduidend minder actief dan de meeste mensen, wat suggereert dat er in de menselijke evolutie niet enkel selectie plaatsvond om langer te leven, maar ook om meer fysiek actief te zijn.

"In wezen zijn wij geëvolueerd uit bankhangers", poneert Lieberman, die eraan toevoegt dat het beeld dat wij hebben dat de menselijke levensduur tot kort geleden niet erg lang was, niet klopt. Fossiele aanwijzingen tonen aan dat vanaf 40.000 jaar geleden een levensduur van 70 jaar voor een mens heel normaal was.

Sterkere heropbouw
Fysieke activiteit is fysiologisch stresserend en veroorzaakt schade aan het lichaam op moleculair en cellulair niveau en op het niveau van de weefsels. En toch zou dat gezond en levensduurverlengend zijn? Hoe komt dat?
Het antwoord is dat ons lichaam deze schade op een sterkere manier heropbouwt: het herstellen van scheurtjes in spierweefsel, het herstellen van de schade aan kraakbeen en het genezen van microbreuken. Ook komen er bij lichaamsbeweging antioxidanten vrij en stoffen die ontstekingen tegengaan en de bloedcirculatie verbeteren. Dit verlaagt het risico op diabetes, zwaarlijvigheid, kanker, osteoporose, alzheimer en depressie. En maakt dus dat we gezond(er) ouder worden.

10 tot 20 minuten fysieke activiteit
"We zijn geëvolueerd om ons hele leven lang actief te blijven. In het verleden was dagelijkse fysieke activiteit nodig om te overleven, maar vandaag moeten we kiezen om aan lichaambeweging te doen, om vrijwillig fysieke activiteiten te verrichten in het belang van onze gezondheid en fitheid", aldus Lieberman. "Het goede nieuws is dat je niet even actief moet zijn als een jager-verzamelaar. Zelfs kleine hoeveelheden fysieke activiteit - slechts 10 tot 20 minuten per dag - verminderen je risico op overlijden al aanzienlijk."

(FVDV for Tagtik/Source: Running Be/Illustration picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren