Tagtik

8 op 10 Belgische automobilisten zit op smartphone achter stuur

Het gebruik van de smartphone achter het stuur is en blijft levensgevaarlijk. Daarom lanceert de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) in mei een nieuwe campagne die bestuurders aanspoort zich te focussen op de weg en niet op hun gsm.

“Afleiding is en blijft een belangrijk probleem in het verkeer”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “In 2020 werden er in Vlaanderen 62.645 verkeersinbreuken voor gsm-gebruik achter het stuur vastgesteld. De cijfers van 2021 zien er ook niet al te rooskleurig uit met 40.258 verkeersinbreuken voor de eerste helft van dat jaar.”

De weggebruikers blijven sensibiliseren is dan ook essentieel voor veiligere verkeerssituaties in België. “Via de nieuwe campagne vragen we aan bestuurders om te focussen op de weg en niet op hun gsm-toestel. Zélfs als dat betekent dat ze daardoor even onbereikbaar zijn. Geen enkele oproep, melding of bericht is immers zo belangrijk dat ze een ongeval waard is”, stelt de minister.

“Negeer je lief”, “Negeer je vrienden” en “Negeer je baas” zijn enkele van de slogans die gebruikt worden in de campagne die van 2 tot 29 mei te zien is langs de Vlaamse hoofdwegen. Er lopen tevens radiospotjes op de zenders MNM, Joe, Willy, Q-Music, Top Radio, Radio 1 en Studio Brussel. Ook zijn er berichten op sociale media en steunen influencers de campagne.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren