Opgepast voor herten en reeën op de weg deze herfst!
Elk jaar worden er in ons land duizenden dieren aangereden: padden, egels, vossen, reeën en zelfs wolven. Maar wat moet je eigenlijk doen als je een bronstig hert aanrijdt dat plots de weg dwarst?
Voor alle duidelijkheid je riskeert geen boete als je een ree, vos of ander in het wild levend dier aanrijdt. Je bent ook niet verplicht om bij de politie een aangifte te doen van een aanrijding, maar meestal vragen verzekeringsmaatschappijen wel een melding of een pv van de politie. Wie een “grote” omniumverzekering heeft, krijgt de schade van een aanrijding terugbetaald, bij de “kleine” omniumverzekering is de waarborg een bijkomende optie. Niet alleen als je zelf een dier aangereden hebt, maar ook als je een aangereden of dood dier ziet liggen op of naast de weg, is een melding altijd welkom via de website waarnemingen.be, zegt Natuurpunt. “In 2021 zijn er 13 010 meldingen van dode dieren binnengekomen, al is dit uiteraard maar een topje van de ijsberg, want veel dode dieren worden niet gemeld.
Een stoofpotje van everzwijn of ree?
“Een dode dier moet je niet aanbieden aan de burgemeester of het OCMW, je mag het gerust mee naar huis nemen”, zegt Vicky Flossy van politiezone Carma. “Zelf consumeren mag dus, verhandelen niet! Het ongeval moet wel plaats vinden binnen het lopende jachtverlof of binnen tien dagen na het einde van het jachtverlof”. Voor zij die uitkijken naar zo een stoofpotje reegeiten zijn officieel bejaagbaar van 1 januari tot en met 31 maart en reebokken van 1 mei tot 14 september. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen waarschuwt wel voor mogelijke sanitaire risico’s (zeker bij everzwijnen) voor wie een aangereden dier wil consumeren. Dubbel voorzichtig zijn dus!
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)