Tsjernobyl: Zwerfhonden lijden niet aan mutaties ondanks hoog stralingsniveau
Onderzoekers hebben ontdekt dat zwerfhonden die in de verboden zone van Tsjernobyl leven geen genetische mutaties hebben ondergaan, ondanks langdurige blootstelling aan hoge stralingsniveaus.
Na de explosie van de kerncentrale in de USSR in 1986 werden de steden rondom de locatie geëvacueerd. Bijna 40 jaar later heeft de natuur een groot deel van het gebied teruggewonnen, terwijl de stralingsniveaus nog steeds aanzienlijk zijn.
Wetenschappers van de NC State University en Columbia University onderzochten of de zwerfhonden in de regio genetische mutaties hadden ondergaan als gevolg van hun blootstelling aan straling.
“We hebben gewerkt met twee hondenpopulaties die, hoewel ze slechts 16 kilometer van elkaar verwijderd zijn, genetisch verschillend zijn”, zegt Matthew Breen, de corresponderende auteur van het onderzoek.
“Eerst hebben we het niveau van genetische verschillen tussen twee hondenpopulaties in een context geplaatst, wat aangaf dat de genetica van honden uit Chornobyl City erg leek op hondenpopulaties in Rusland, Polen en de omliggende gebieden,” zei Megan Dillon, Ph.D. kandidaat aan NC State en hoofdauteur van het onderzoek.
(SR and QG for Tagtik/Source: Interesting Engineering/Picture: Pixabay)