Tagtik

Zware regenval, maar geen 'kritieke' overstromingen verwacht

De overvloedige regen van de voorbije dagen zorgt voor gezwollen beken en rivieren in Vlaanderen, maar toch verwacht de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) maandag geen 'kritieke' overstromingen.

"Door de gevallen neerslag van de voorbije dagen zijn de peilen en afvoeren op een aantal waterwegen nog steeds verhoogd. Vannacht viel er in het noordwesten reeds een 10-tal mm neerslag, waardoor de afvoeren en waterpeilen in het IJzerbekken reeds opnieuw aan het stijgen zijn. In de loop van de dag wordt, vooral in het noordwesten, nog een 15-tal mm neerslag verwacht. De stijgingen zullen zich dus nog verder doorzetten. Ook in andere bekkens kunnen (pre)waakdrempels overschreden worden", zo staat maandagochtend te lezen op de website waterinfo.be.

In West-Vlaanderen wordt verwacht dat de IJzer de waakdrempel zal overschrijden. In Oost-Vlaanderen zal dat het geval zijn op de Tijdurme in de buurt van Lokeren. Ook de Dender (Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant) en de Zenne (Vlaams-Brabant en Antwerpen) dreigen buiten hun oevers te treden.

(HL/Source: waterinfo.be./Picture: Tampa Bay Estuary Program on Unsplash)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren