Tagtik

Robert Plant: Saving Grace in alle intimiteit

De voormalige Led Zeppelin-zanger kan nog steeds stadions vullen, maar op zijn 76e geeft hij de voorkeur aan intiemere locaties om de boer op te gaan met zijn akoestische projecten.



Twee jaar geleden annuleerde Robert Plant op het laatste moment zijn bezoek aan het Cactusfestival in Brugge omdat Alison Krauss een stemprobleem had. De Amerikaanse countryzangeres die hem vergezelde na hun duetopnames (waaronder het uitstekende 'Raising Sand' in 2007), moest verstek geven voor hun laatste optredens samen. Robert Plant, die al ver in de zeventig was, is nog altijd kerngezond. Naarmate hij ouder wordt, zet de Engelse zanger natuurlijk een tandje bij. Hij staat nu nog maar eens in de twee of drie avonden op het podium, maar hij geniet er duidelijk nog steeds van om voor een publiek te staan dat hij al voor zich gewonnen heeft.



Op dit moment is hij bezig met een Europese tournee en hij heeft de intimiteit van theaters gekozen als natuurlijke setting voor zijn voornamelijk akoestische project Saving Grace. Begeleid door een band waarin mandoline en accordeon samenkomen, duikt Plant met veel plezier in de geschiedenis van folk en rock. Zijn partner Suzi Dian, die afwisselend elektrische bas en accordeon speelt, geeft hem een aangenaam tegenwicht en neemt zelfs het voortouw in Neil Young's 'For The Turnstiles'. En op het elektrische 'Move Along Train' (een Levon Helm-cover) geeft hij de microfoon aan de indrukwekkende multi-instrumentalist Matt Worley.



Naast citaten uit zijn eclectische repertoire (zoals 'Let The Four Wind Blows' uit 2005), zorgvuldig geselecteerde covers (Los Lobos of Richard & Linda Thompson), folkklassiekers van vergeten songwriters ('The Cuckoo'), minder bekende Led Zeppelin relikwieën (“The Rain Song” uit 1973 of “Friends” uit 1970), combineert Robert Plant soms ook het beste van twee werelden, want “Gallows Pole”, ontleend aan de folk, verscheen al in een energieke versie op het “Led Zeppelin III” album in 1970.



Op kwaliteit is er dus geen sleet...



(Fausto with AK - Foto: Tanja De Prins/Music Belgium Photos)


Foto: Robert Plant met Saving Grace op het podium van de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen (België) op 27 oktober 2024 (© Tanja De Prins/Music Belgium Photos)



Op tournee:


29 oktober: Salle Pleyel - Parijs (Frankrijk)

5 november: Royal Hall - Harrogate (Engeland)

23 november: New Victoria Theatre - Woking (Engeland)

24 november: Cliffs Pavilion - Southend-on-Sea (Engeland)

3 mei: Koninklijk Circus - Brussel (België)

5 mei: Muziekgebouw - Eindhoven (Nederland)

6 mei: Carré - Amsterdam (Nederland)


En daarna nog in Zweden en de Baltische Staten.

Ook dit kan u interesseren