Tagtik

Weerzien met Freddie Mercury 40 jaar later?

We schrijven 21 september 1984. Els van der Sypt, 17 jaar oud, heeft geen idee dat ze de mooiste dag van haar leven zal beleven...

Op die dag woonde ze voor de derde keer een concert van Queen bij, dit keer in het legendarische Vorst-Nationaal in Brussel (België). De zaal kreeg van de habitués de bijnaam “ketel” en Queen was ongeëvenaard in het verhogen van de temperatuur met een paar extra graden. Els weet dat zanger Freddie Mercury zich aan het einde van het concert verkleedt als vrouw (en dan nog opzettelijk overdreven) om 'I Want To Break Free' ten gehore te brengen, zoals zijn personage in de videoclip van de band. Maar laat Els ons de rest in haar eigen woorden vertellen:
 
"Hier is mijn verhaal.... Het concert op 21 september was mijn derde Queen-concert. Ik zag ze voor het eerst in Vorst Nationaal op 23 april 1982 toen ik net 15 was, samen met mijn broer. Het tweede concert dat ik bijwoonde was op 24 augustus 1984, ook in Brussel, weer met mijn broer. De volgende dag, 25 augustus, nam de band de video op voor 'Hammer To Fall' in de lege concertzaal. Dankzij een uitnodiging van de Nederlandse fanclub was ik een van de weinige fans die erbij mocht zijn, wat een unieke en onvergetelijke ervaring was. Die dag ontmoette ik Brian May, die gedag kwam zeggen."

"Ik werd Queen-fan toen hun Greatest Hits album uitkwam in 1981. Daarna kocht ik alle voorgaande albums, een voor een, totdat mijn collectie compleet was. Ik was op het eerste concert van de tour in augustus 1984 en zag Freddie zich verkleden voor 'I Want To Break Free' en zijn oorbellen in het publiek gooien. Dus zorgde ik ervoor dat ik dichter bij het podium stond tijdens het tweede concert op 21 september. De spanning was voelbaar toen het nummer begon."

"Halverwege het nummer deed Freddie zijn eerste oorbel uit en gooide die de zaal in. Verkeerde richting! Toen stak hij het podium over in mijn richting en gooide de tweede oorbel het publiek in. Die oorbel vloog recht op me af, ik sprong op en ving ze op! Meteen begonnen de mensen om me heen aan mijn arm te trekken en probeerden de oorbel uit mijn hand te rukken. Ik wist mezelf uit de menigte te bevrijden en liep ongeveer tien meter naar achteren, waar het wat rustiger was. Ik stopte de oorbel in mijn rugzak en de rest van het concert hield ik mijn tas dicht bij me, euforisch en helemaal opgewonden, maar tegelijkertijd bang om beroofd te worden. Pas toen ik op weg naar huis bij mijn broer in de auto stapte, durfde ik naar mijn kostbare buit te kijken! Het was een heel goedkope gele plastic oorbel. Om ze van een afstandje beter zichtbaar te maken, waren ze vergroot met behulp van een stuk karton dat ruw was uitgeknipt en met schilderstape was vastgeplakt. Van dichtbij zag het er vreselijk slordig uit. Later heb ik het karton weggegooid en alleen de oorbel bewaard."

"Vandaag de dag hangt ze nog steeds ingelijst aan de muur, samen met mijn concertkaartje van die avond. Meer dan 40 jaar later ben ik nog steeds fan van Queen. Een van mijn favoriete albums is zeker Queen II, uitgebracht in 1974.  Mijn favoriete nummer komt van dat album, “White Queen (As It Began)”, geschreven door Brian May." 
 

Bijna vier decennia later stuitte Els, zonder het te geloven, op een galerij met zwart-witfoto's die op de avond van haar optreden in Brussel waren genomen. Verbaasd stond er een foto bij van Freddie Mercury tijdens “I Want To Break Free”. Hij droeg slechts één oorbel: zijn eigen oorbel! Het was te mooi om waar te zijn. Vandaag heeft Els, dankzij Music Belgium Photos, een afdruk van dit souvenir, dat binnenkort een ereplaats krijgt naast de beroemde oorbel en haar concertkaartje.

Mirakels bestaan dus toch...

(AK/Picture : © Belgian Music Photos)

Foto: Els Van der Sypt toont ons vol trots de foto van Freddie Mercury die voor haar een bijzondere waarde heeft.

Ook dit kan u interesseren