Tagtik

Daarom pieken de spoedopnames van honden deze week

Nu de zomer eindelijk gestart is, steken veel mensen de barbecue aan. Je enthousiaste hond of kat wil hier natuurlijk bij zijn. “Niet toelaten”, zegt dierendokter Rob Lückerath in Het Nieuwsblad. “Een kleine vonk op hun vacht kan ernstige brandwonden veroorzaken. Bovendien veroorzaken de aanmaakblokjes een aangename geur en zullen sommige dieren erin willen happen.” 

De barbecue is meestal niet zo hoog en makkelijk te bereiken voor een hond. Tevens kan op warme dagen het rauwe vlees ook parasieten en bacteriën bevatten. Deze zorgen dan voor ongemak bij je dier. Rauw gevogeltevlees kan ook leiden tot een salmonellabesmetting. De hond zelf ondervindt hiervan weinig problemen, maar je huisdier kan er wel mensen mee besmetten. 

Pas ook op met gebakken vlees dat veel vet bevat; dit kan leiden tot ontsteking van de alvleesklier. Satéprikkers en botjes van gevogelte die samen met restjes vlees op het bord achterblijven vormen eveneens een gevaar. Als honden daar hun tanden inzetten, versplintert het bot tot scherpe naaldjes die darmen en maag kunnen perforeren. De spoedopnames van honden pieken hierdoor elk jaar.

Natuurlijk mag je hond mee genieten van die BBQ in de tuin als je de nodige voorzorgsmaatregelen treft:
-scherm eventueel de zone rond de BBQ af met wat stoelen of een hekje
-geef je hond een kluif geschikt voor dieren (waar dus geen splinters kunnen loskomen)
-let er op dat er geen scherpe voorwerpen in het gras zijn terechtgekomen
-omdat kolen nog een tijd kunnen nasmeulen, giet je er best water op en sluit je af met een deksel

(FVDV for Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren