Is een middagdutje doen een goed idee?
Kort na de middag hebben we soms wel eens zin om een dutje te doen. Dutjes zorgen trouwens voor een lagere hartslag waardoor de bloeddruk daalt. Maar helpt zo’n hazenslaapje om je nadien fitter te voelen?
Slaapexpert Inge Declercq geeft meer uitleg in Leef: “Ja, maar er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden.”
Enkel als je overdag slaperig bent
Slaperig zijn betekent dat je jezelf moeilijk kan wakker houden. Je hersenen zitten op dat moment in een ontstekingstoestand, je breinactiviteit verandert en in delen van je hersenen ontstaat microslaap.
Dit zijn slaapperiodes van enkele seconden. Je concentratie en prestatievermogen zwakken af.
In dit geval kan een dutje deugd doen. Het brengt je even in slaapmodus waardoor die slaapnood wordt afgebouwd. Je voelt je fitter en krijgt opnieuw energie om de rest van de dag aan te kunnen.
Nooit langer dan 20 minuten
De kans dat je in diepe slaap gaat na 20 minuten is groot. Na zo’n lange slaap heb je het gevoel dat een vrachtwagen je overreden heeft. Tevens heb je dan een minder kwalitatieve nachtrust, waardoor je overdag opnieuw slaperig bent. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Zet dus gerust een wekker of timer om zeker te zijn dat je niet te lang slaapt.
Het juiste moment
Een dutje doe je best tussen 12 uur ’s middags en 15 uur. Let er op dat er minstens 8 uren zijn tussen het einde van je dutje en het moment dat je ’s avonds gaat slapen.
Liggend in daglicht
Ga best niet in het pikdonker in je bed liggen. Ga bijvoorbeeld in de zetel in daglicht liggen zodat je ook spontaan wakker wordt.
Geen dagelijkse gewoonte
Zorg eerst en vooral dat je een goede nachtrust hebt. Een kwalitatieve en voldoende nachtrust maakt dat je overdag niet slaperig wordt. Mensen die wel veel dutjes nodig hebben, hebben vaak een slaapprobleem zoals bijvoorbeeld slaapapneu. Of het zijn mensen die systematisch te weinig slapen en slaaptekort opbouwen.
Overschat het effect niet
Een dutje doen is zeker niet de oplossing voor alles. Alleen als je slaperig bent kan een dutje helpen om beter te functioneren. Maar een zaligmakend middel is het niet. Het belangrijkste is een goede nachtrust!
(FVDV for Tagtik/Source: Leef/Illustration picture: Unsplash)