Tagtik

Mentaal welzijn, een luxeproduct?

Wij lazen en hoorden het ondertussen al overal: de wachtlijsten voor psychologische hulp zijn veel te lang!

Uit een recent onderzoek van CM blijkt dat mensen in armoede, vrouwen en mensen van andere origine moeilijker de stap zetten naar psychologische hulp. Deze mensen ervaren extra drempels: schaamte, geldzorgen of tijdsgebrek.

Armoede
Onderzoekster Clara Noirhomme: “Armoede is duidelijk het grootste obstakel op weg naar psychologische zorg. Maar evengoed is vrouw zijn of een andere origine hebben een risicofactor. Als je de optelsom maakt – vrouw, in armoede, van andere origine – dan weet je dat die groep amper de juiste zorg bereikt.”
Het is dus duidelijk dat geld zeker een rol speelt om die psychologische zorg te kunnen krijgen. In principe heeft iedereen toegang tot psychologische hulp, maar wie kan zo’n 50 à 55 euro neertellen per consultatie?
Alternatieven
Mensen zijn soms onwetend over de goedkope alternatieven. Die zijn er wel, maar je moet deze wel weten te vinden én er dan nog eens binnen geraken.
Zo zijn er 19 centra voor geestelijke gezondheidszorg (CGG) in België die zich specifiek richten op wie het minder breed heeft. Hier betaal je standaard 11 euro voor een gesprek of 4 euro voor wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming. Voor sommige mensen is zelfs dit bedrag al te veel. Er kan dan wel bekeken worden wat mogelijk is. Hun visie is duidelijk: mentaal welzijn mag geen luxeproduct zijn.
Maar hier zijn de wachtlijsten echter problematisch. Dagelijks moeten mensen geweigerd worden.
Wie 55 euro kan neertellen, zal sneller hulp vinden. Maar niet iedereen kan dat bedrag neertellen.
Psychologische zorg betaalbaar maken
Sinds 2021 zijn er geconventioneerde psychologen in eerstelijnshulp bij wie je terecht kan voor 11 euro per sessie. Zo kunnen mensen voortaan sneller doorgestuurd worden naar een privépraktijk.
Luc Van Gorp, voorzitter CM: “CM-leden doen vaak een beroep op de terugbetaling psychotherapie. De hervorming van de eerstelijnspsychologie is een stap in de goede richting, maar we moeten het aanbod uitbreiden en evalueren.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Visie/Illustration picture: Unsplash) 

Ook dit kan u interesseren