Tagtik

Met smeltende sneeuw het weekend in

Vrijdagochtend zijn er opklaringen in Vlaanderen, maar is het grijs in de Ardennen. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en deze namiddag valt er vanaf het noorden wat regen. In het noorden en het oosten van het land is de regen wat intenser. In de gebieden dichtbij de Franse grens blijft het dan weer zo goed als droog. Wanneer de neerslagzone op het einde van de dag de Ardennen bereikt, gaat de regen er over in smeltende sneeuw of sneeuw. De maxima liggen tussen 3 graden in de hoge Ardennen en 8 graden in het westen van het land. De wind waait matig, eerst uit het westen en op het einde van de dag uit het noordwesten. Aan zee wordt de wind op het einde van de dag vrij krachtig uit het noorden. Dat meldt het KMI.

Vrijdagavond en -nacht krijgen we meer opklaringen, maar vooral over het oosten van het land en in de kuststreek kunnen er nog enkele laatste buitjes vallen. In de Ardennen gaat het om winterse buitjes. De lage bewolking beperkt daar ook de zichtbaarheid. De minima liggen rond -1 graad in de hoge Ardennen, rond +2 graden in het centrum en rond +5 graden aan de kust. De wind waait meestal matig uit het noordwesten. Aan zee waait hij vrij krachtig uit noord met rukwinden rond 50 km/h.

Zaterdag is het wisselend tot soms zwaarbewolkt met voorjaarsbuitjes in Laag-België en buien van smeltende sneeuw in de Ardennen. In de Hoge Venen kan er zelfs een dun sneeuwlaagje gevormd worden. De maxima liggen tussen 1 en 5 graden in de Ardennen en tussen 5 en 7 graden elders. De wind wordt matig uit het noorden. In het westen wordt de wind matig tot vrij krachtig en aan zee zelfs vrij krachtig tot soms krachtig uit noord tot noordoost met windstoten tot 50 of 60 km/h.

Zondagochtend vriest het overal, behalve aan zee. Het wordt wel meteen op de meeste plaatsen zonnig. Later overdag verschijnen er wat wolkenvelden, maar het blijft overal droog. De maxima liggen rond of net onder het vriespunt in de Hoge Venen en rond 5 of 6 graden op de meeste plaatsen in Laag-België. Door een matige en later matige tot vrij krachtige wind uit noordnoordoost tot noordoost voelt het wel enkele graden kouder aan.'s Nachts duikt het kwik opnieuw onder het vriespunt. Enkel nabij de kust blijven de temperaturen licht positief.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren