Tagtik

Mosselen: zo maak je ze puur natuur

Proefde jij ze al, die lekkere mosselen? Ze kunnen op veel verschillende manieren klaargemaakt worden, maar puur natuur zijn ze een echte klassieke topper!

Voorbereiding
Nodig voor 4 personen: 4 kg mosselen, 4 takjes groene selder, 1 klontje boter, 4 uien, peper en zeezout.
Spoel de mosselen tot het water helder blijft. Doe dat gewoon met leidingwater in een zeef of vergiet.
Laat de mosselen zeker niet in het water liggen; mosselen houden niet van zoet water en verliezen dan hun zilte smaak. Spoel en snij de selderstengels in boogjes en snipper de blaadjes fijn. Pel en snij de uien in fijne ringen.

Bereiding
Neem een grote kookpot of mosselpot, zet op het vuur en stoof de groenten in bakboter. Voeg vervolgens de schelpdieren toe in een laagje water en kruid met peper uit de molen en een mespuntje zeezout. De truc is ook om niet te veel water te gebruiken. Mosselen stomen namelijk gaar in plaats van dat ze gekookt worden. Dek daarom ook steeds de pot af zodat er stoom ontstaat. Zet 4 à 5 minuten op een hevig vuur. Schud de pot nog eens op zodat de onderste mosselen bovenaan komen te liggen en laat nog eens 3 à 4 minuten stomen tot alle mosselen open zijn. Blijf bij het vuur en houd in de gaten; je wil niet dat je mosselen drogen en taai worden.
Serveer met frietjes of gewoonweg brood.

Tip
Maak er een lekker en makkelijk mosselsausje bij: meng mayonaise met mosterd en wat kookvocht van de mosselen.

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren