Tagtik

Opgepast: tijd voor de ijsheiligen!

De ijsheiligen zijn de schrik van elke tuinier! Het is de periode van 11 mei tot 14 mei, in de volksmond de laatste dagen waarop nog nachtvorst mogelijk is. Vele tuiniers wachten tot na die periode om plantjes buiten te planten.

Maar wie zijn nu die ‘ijsheiligen’?

Mamertus (11 mei) was in de 5de eeuw bisschop van Vienne (Frankrijk). Hij voerde de kruisdagen in: drie boetedagen in aanloop naar Hemelvaart. Die dagen gingen processies uit om akkers te zegenen en gespaard te blijven van noodweer en honger.

Pancratius (12 mei) werd geboren in het huidige Turkije rond het jaar 290. Hij reisde als 14-jarige met een oom naar Rome en liet zich er dopen. In Rome kende de christenvervolging echter een hoogtepunt. Pancratius weigerde zijn geloof af te zweren en werd onthoofd.

Servatius van Maastricht (13 mei) was in de 4de eeuw de eerste bisschop van de Nederlanden. Hij maakte een pelgrimsreis naar Rome en stierf rond 384 in Maastricht, zijn bisschoppelijke zetel.

Bonifatus van Tarsus (14 mei) was een welgestelde Romeinse burger die in 307 de marteldood stierf tijdens de christenvervolging. Hij verdween na het Tweede Vaticaans concilie van de officiële heiligenkalender en is dus officieel geen ‘ijsheilige’ meer.

In sommige streken wordt ook een vijfde ijsheilige vermeld: Sophia van Rome. Zij zou, net als Pancratius, in 304 zijn gedood omdat ze haar christelijk geloof niet wou afzweren. In Duitsland spreekt men op 15 mei van ‘Sophiendag’, de dag van ‘kalte Sophie’.

(Skwadra by Tagtik/Source: Kerk en Leven/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren