Tagtik

Opvallend warme maar natte start van de week

Maandag is het eerst zwaarbewolkt met perioden van regen of motregen. Later komen er opklaringen maar vallen er ook nog buien die behoorlijk fel kunnen zijn. Daarbij is in het zuidoosten een donderslag niet uitgesloten. Het wordt winderig met een overwegend vrij krachtige zuidwestelijke wind in het binnenland en rukwinden van 60 tot 80 km/u. Aan zee waait de zuidwestenwind krachtig tot zeer krachtig met rukwinden van 80 tot 95 km/u. Het wordt wel zeer zacht met maxima van 11 graden in de hoge Ardennen en 16 à 17 graden in het centrum.

Maandagavond en in het eerste deel van volgende nacht vallen er nog steeds lokale buien. In het tweede deel van de nacht trekt een actieve storing van west naar oost over het land met buiige regen. De wind is nog steeds vrij krachtig en ruimt tegen de ochtend van zuidwest naar westnoordwest. Het kwik daalt tussen 5 en 9 graden op het einde van de nacht (maar op dinsdag blijft het kwik verder dalen).

Dinsdag start zwaarbewolkt en winderig met perioden van regen. In de loop van de dag komen er opklaringen, maar vallen er ook nog buien die geleidelijk een winters karakter aannemen in de Hoge Ardennen. De maxima, bereikt in de ochtend vóór het binnenstromen van de polaire lucht, liggen tussen 5 en 9 graden. Daarna daalt het kwik. De wind wordt matig tot vrij krachtig en aan zee vrij krachtig tot krachtig uit west tot noordwest. Er zijn rukwinden mogelijk tot 80 km/u, en mogelijk nog wat meer in de hoge Ardennen. Tegen de avond neemt de wind iets af.
Tijdens de nacht naar woensdag vallen er in de Ardennen sneeuwbuien en kunnen de buien ook in Vlaanderen winters worden.

Woensdag start met opklaringen, maar ook nog met enkele sneeuwbuien in de Ardennen. Later overdag wordt het overwegend droog met meer bewolking vanaf het zuiden. De maxima liggen tussen 2 graden in de Hoge Venen en plaatselijk 8 graden in het westen van het land. De wind waait zwak tot matig uit eerst westnoordwest, in de loop van de dag draaiend naar zuidzuidwest.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren