Tagtik

Vader verkoopt miljoenenbedrijf en bouwt pretpark voor personen met beperking

Een man uit Texas kwam erachter dat er geen pretparken waren waar zijn dochter met een handicap zich zorgeloos kon amuseren. Dus nam hij het heft in eigen handen en besliste hij om er dan maar zelf eentje te bouwen.

De dochter van Gordon Hartman heeft een soort autisme en het cognitieve vermogen van een vijfjarige. Voor Morgan is het dan ook een heuse uitdaging om vrienden te maken op vakantie of bij activiteiten. 

Hartman nam in 2007 de beslissing om zelf een attractiepark te bouwen. Zijn doel? Een pretpark maken waar iedereen met een beperking zich thuis kan voelen, dat trouwens gratis is voor mensen met een handicap. Als voormalig vastgoedontwikkelaar verkocht hij in 2005 zijn woningbouwbedrijven om de Gordon Hartman Family Foundation op te richten, een liefdadigheidsorganisatie die mensen met een handicap wil helpen. Hij had het budget en zag het groot. 

Hij bouwde het allereerste volledig toegankelijke pretpark ter wereld.  Hij liet zich adviseren door medische professionals, therapeuten, ouders en personen met en zonder beperkingen om te overleggen over de faciliteiten. Het pretpark werd gebouwd op een stuk land van 25 hectare dat vroeger een steengroeve was in de buurt van San Antonio, Texas.

Het park van 34 miljoen dollar, bekend als Morgan's Wonderland, opende de deuren in 2010. Een miniatuurspoorweg, een avontuurlijke speeltuin en een volledig toegankelijk reuzenrad behoren tot de attracties. Bezoekers laten Hartman regelmatig weten dat dit hun eerste kans is om van zulke dingen te genieten.

Sinds de opening hebben al miljoenen mensen Morgan's Wonderland bezocht, afkomstig uit meer dan 70 verschillende landen en alle 50 staten van de Verenigde Staten. Elke bezoeker met een aandoening is welkom en een derde van het personeelsbestand heeft een beperking.

(FVDV for Tagtik/Picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren