Tagtik

Winter en lente flirten nog de hele week

Maandag wisselen opklaringen en stapelwolken elkaar af. Er vallen enkele voorjaarsbuien van regen, korrelhagel of plaatselijk wat smeltende sneeuw. De maxima schommelen van 2 à 3 graden op de Ardense hoogten tot 7 à 8 graden in Laag-België. De noordwestenwind is matig en aan zee eerst nog vrij krachtig. Rukwinden tot 40 à 50 km/u zijn mogelijk, of eventueel tot 60 km/u tijdens een stevige bui. Dat meldt het KMI.

Maandagavond verdwijnen de buien geleidelijk en worden de opklaringen breder. Volgende nacht is het meestal lichtbewolkt. Het wordt een koude nacht met minima van -3 tot -6 graden in de Ardennen, van -1 tot -3 graden in het centrum tot rond het vriespunt aan de kust. Hier en daar kunnen er enkele ijsplekken ontstaan. De wind is 's avonds eerst nog matig uit het noordwesten, 's nachts wordt hij meestal zwak uit veranderlijke en op het einde van de nacht uit zuidelijke richtingen.

Dinsdag start koud en vriest het vrijwel overal licht. Aanvankelijk schijnt de zon maar geleidelijk neemt de hoge bewolking toe, later gevolgd door middelhoge bewolking. Het blijft echter droog al kan tegen de avond een druppel vallen aan zee en hier en daar over het westen. De maxima klimmen naar 4 graden in de Hoge Venen en 9 of 10 graden in het westen bij een matige wind uit zuid.

Woensdag is het meestal zwaarbewolkt en vooral in de namiddag kan er af en toe wat lichte regen vallen. Het is echter meestal droog. Het wordt zachter met maxima tussen 12 en 16 graden.

Donderdag wordt het opnieuw zwaarbewolkt en valt er geregeld regen. De maxima liggen rond 15 graden in het centrum. Er waait vaak een vrij krachtige zuidwestenwind met rukwinden tot ongeveer 60 km/u.

Vrijdag zorgt een lagedrukgebied over Engeland voor een winderig weertype met veel wolken en eerst regen. Later vallen er soms intense buien. Er staat een krachtige zuidwester met pieken tot zo'n 80 km/h. De maxima schommelen in het centrum rond 14 graden.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren