Tagtik

Zo raakt u deze vervelende zweetgeur kwijt

Azijn is een natuurlijk, goedkoop en milieuvriendelijk product. Bovendien kost het bijna niets. Toch is het ook een natuurlijk wondermiddel.

Vieze geurtjes weg uit sportkledij

De moderne sportkledij is erg handig (dry fit). Een groot nadeel bij deze lichte textiel is dat vieze (zweet-)geurtjes er na het wassen blijven inzitten. Je krijgt deze sportkledij echter weer heerlijk fris door je wasverzachter te vervangen door azijn (dus azijn in het bakje van je wasverzachter) of een wasbol met azijn in de trommel van de wasmachine te doen.

Ook voor volgende toepassingen is azijn een wondermiddeltje:

Haarconditioner

Vul een plantenspuit met de helft azijn en de helft water. Spuit dit mengsel over je natte haren, goed inmasseren (1 à 2 minuten) en afspoelen. 

Resultaat: glanzend haar dat niet naar azijn ruikt.

Onkruid verdelgen

Giet simpelweg onverdunde azijn op het onkruid.

Ontkalkmiddel

Waterkoker en koffiezetapparaat kan je een langere levensduur bezorgen door deze regelmatig te vullen met azijn en vervolgens het apparaat aan te zetten. Daarna wel een paar keer water laten doorlopen.

Glanzende glazen

Sommige glazen gaan er na een tijdje ‘dof’ uitzien. Week ze in een oplossing van een deel azijn, 3 delen water en een druppel afwasproduct. Zo krijgen ze hun glans terug.

Afweermiddel tegen mieren

Sproei wat azijn direct  in of op plaatsen waar mieren zich meestal bevinden (kieren, plinten, aanrecht …). 

Was

Azijn voorkomt dat felgekleurde kleding afgeeft. Laat deze kleding vooraf twintig minuten weken in een mengsel van de helft water en de helft azijn. Nadien gewoon in de wasmachine steken en wassen.

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren