Tagtik

Zongedroogde tomaten een gezond alternatief voor verse tomaten?

Op die lekkere verse tomaten uit eigen tuin is het nog even wachten. Tomaten zijn heel populaire vruchten die zowel rauw als gekookt smakelijk zijn. Vanwege de voedingswaarde en culinaire aard wordt de tomaat beschouwd als groente. Maar plantkundig gezoen is het een vrucht. De tomaat bevat een hoge voedingswaarde: vitamine C, kalium, magnesium, lycopeen. Ze zijn dus ontzettend gezond en passen perfect in een dieet. Maar geldt dit ook voor die zongedroogde tomaten?

Hoe gezond zijn zongedroogde tomaten?
Zongedroogde tomaten zien we meer en meer verschijnen op ingrediëntenlijsten van recepten omdat ze een gerecht net wat smaakvoller maken. Daarnaast worden ze ook vaak gegeten als snack waardoor de consumptie de laatste jaren flink gestegen is.
Zoals de naam het al zegt zijn zongedroogde tomaten eigenlijk niets anders dan gewone (cherry)tomaatjes die gedurende lange tijd gedroogd zijn. Ze bevatten dus ook de gezonde stoffen van de verse tomaten, maar er worden extra ingrediënten aan toegevoegd: tijm, knoflook, zout, peper, natuurlijke suikers en … olie.

Tomaten versus zongedroogde tomaten

Tomaten zijn caloriearm en maken dus zeker niet dik: 21 kilocalorieën per 100 g. Ze bevatten meer dan 90% water en zorgen dus voor een goede afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.

Zongedroogde tomaten zijn niet zo’n gezonde keuze voor wie op dieet is. Deze tomaatjes bevatten heel wat natuurlijke suikers en zwemmen meestal in de plantaardige olie. Voor 100 g van deze zongedroogde tomaatjes moet je toch rekenen op 212 kilocalorieën per 100 g. Dit is het 10-voud van de verse tomaten.

De zongedroogde tomaatjes zijn dus wel gezond, maar consumeer ze met mate.

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren