Tagtik

Biden geeft toe: "Ik viel bijna in slaap op podium"

De Amerikaanse president Joe Biden is helemaal door de mand gevallen tijdens een debat met zijn republikeinse uitdager.

De 81-jarige democraat kwam heel verward over en leek met zijn gedachten ergens anders te zitten, tot grote ontgoocheling van de democratische achterban van de president. Biden versprak zich geregeld en leek bijna zijn stem kwijt te raken. Hij leek zelfs af en toe zelf niet goed te begrijpen wat hij aan het zeggen was.

'Sleepy Joe'
Nu heeft ook Biden zelf gereageerd op zijn zwakke prestatie in het debat. Hij zegt dat zijn vele internationale verplaatsingen ervoor gezorgd hebben dat hij vermoeid was. 

Biden zei dat hij door de vermoeidheid bijna in slaap viel op het podium. “Het is geen excuus maar een verklaring”, zei hij. “Ik heb niet geluisterd naar mijn adviseurs.” Het was naar eigen zeggen “niet heel slim” van hem om “een paar keer rond de wereld te reizen voor het debat”.

Opvallend detail: Biden keerde al terug van zijn laatste internationale reis bijna twee weken voor het debat. Dat zou dus geen geldige verklaring mogen zijn. De bejaarde leeftijd en mentale gezondheid van de Amerikaanse president wordt enkel nog meer in vraag gesteld sinds het debat. Ook binnen zijn eigen partij zorgt zijn groeiende dementie voor steeds meer onzekerheid. Uit een nieuwe peiling van Reuters en Ipsos die dinsdag werd afgesloten, blijkt dat een op de drie Democraten vindt dat Biden zijn herverkiezingscampagne moet staken na het debat. 

(FVDV for Tagtik/Picture: Picture by Gage Skidmore via Wikimedia Commons licensed under CC BY-SA 2)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren