Tagtik

Biden verspreekt zich voortdurend op persconferentie die hem capabel had moeten doen lijken

De Amerikaans president Joe Biden heeft donderdag herhaald dat hij niet uit de race naar het Witte Huis stapt. En dat deed hij op een uitgebreide persconferentie, gekenmerkt door pijnlijke versprekingen.

De dementerende Joe Biden weigert een stap opzij te zetten, dit tot onvrede van zijn eigen achterban, waar voormalig first lady Michelle Obama de brokken alsnog in extremis zou kunnen lijmen voor de Democraten.

Maar de huidige president wil van geen opgeven weten. Dat benadrukte hij vorige vrijdag al in een pakkend interview met ABC. “Enkel als de Almachtige Heer naar beneden zou komen en zou zeggen ‘Joe, stap uit de race’, dan zou ik dat doen. Maar de Heer komt niet naar beneden.” Maar binnen zijn eigen partij groeit de onvrede en beseft men dat zijn mentale paraatheid intussen is uitgegroeid tot een groot probleem. 

Donderdag heeft hij nogmaals herhaald dat hij zich niet terugtrekt uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar de vele versprekingen van de 81-jarige president legden zijn kwetsbaarheid nogmaals bloot tegenover de hele wereld. De Democraat struikelde geregeld over zijn woorden en sprak over “vicepresident Trump”, nadat hij Oekraïens staatshoofd Zelenski ook al als “president Poetin” had aangekondigd.

Is Trump zijn vicepresident?
Terwijl hij het wilde hebben over zijn running mate Kamala Harris sprak hij over “vicepresident Trump”: “Ik zou vicepresident Trump niet gekozen hebben als ik niet dacht dat ze gekwalificeerd was om president te zijn.” Zijn regeringsleden in de zaal sloegen de ogen neer. 

Poetin i.p.v. Zelenski
Eerder op de avond, aan het einde van de NAVO-top, had Biden ook al pijnlijk geblunderd door Oekraïens president Volodimir Zelenski aan te kondigen als “president Poetin”. 
Biden leek zich erg bewust dat de persconferentie met argusogen bekeken zou worden. Hij corrigeerde de meeste van zijn versprekingen zo snel mogelijk, en dekte zich meermaals in met uitspraken als: “hou me niet aan dit exacte aantal” of “ik wil geen precies getal noemen en dan ontdekken dat ik ernaast zat”. 

'Ik heb hem al eens verslagen'
Biden herhaalde terwijl hij vaak over zijn woorden struikelde en kuchte dat hij “de meest gekwalificeerde kandidaat” voor het presidentschap is. “Ik heb hem (Trump) een keer verslagen en ik zal hem opnieuw verslaan. Ik doe dit niet voor mijn nalatenschap, ik doe dit om het werk af te maken dat ik ben begonnen”, aldus Biden.

(FVDV for Tagtik/Source: X - ABC News/Illustration picture: Picture by White House licensed under cc_by_sa_2_0 via Wikicommons)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren