Tagtik

Europese leider wil vandaag voor vrede zorgen: "Je kunt geen vrede stichten door in Brussel te gaan janken"

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft eerder deze week tijdens zijn bezoek aan Kiev de Oekraïense president Volodimir Zelenski gevraagd om na te denken over een snel staakt-het-vuren. Hij eiste daarbij wel niet de terugtrekking van de Russische bezetter. Dat zou volgens de Hongaarse sympatisant van Poetin de vredesbesprekingen immers kunnen versnellen.

De Hongaarse eerste minister zei verder dat zijn land graag veel betere bilaterale betrekkingen met Oekraïne zou hebben en dat zijn land bereid is om deel te nemen aan de modernisering van de Oekraïense economie. Orban staat gekend als Poetins trouwste bondgenoot onder de Europese leiders.

En nu wil Orban ook met Poetin gaan praten, maar dat zint de Europese Raad niet.

De Hongaarse premier reist vrijdag alvast af naar Moskou voor een gesprek met Poetin. Volgens het Hongaarse nieuwsmedium Telex staat in de Russische hoofdstad een ontmoeting met president Vladimir Poetin op het programma. Daarna zou de Hongaarse premier doorreizen naar een conferentie in Azerbeidzjan. 

Hongarije is momenteel voorzitter van de Europese Unie. “Als voorzitter van de EU wil ik de Europese uitdagingen helpen op te lossen. Daarom bracht mijn eerste reis me naar Kiev”, schreef Orban na zijn bezoek aan Kiev op Facebook. Dat hij nu meteen ook Poetin een bezoek brengt, is opmerkelijk en wordt allerminst gesmaakt door Europa. Het Hongaarse voorzitterschap, dat maandag pas begonnen is, zou de EU niet geïnformeerd hebben over het bezoek aan het Kremlin. 

Charles Michel, ontslagnemend voorzitter van de Europese Raad, was kritisch op X: “Het roterende voorzitterschap van de EU heeft geen mandaat om met Rusland in gesprek te gaan in naam van de EU. De Europese Raad is duidelijk: Rusland is de agressor, Oekraïne het slachtoffer. Er kan geen gesprek plaatsvinden over Oekraïne zonder Oekraïne”.
Orban reageert vrijdagochtend alvast scherp op de kritiek via een bericht op Facebook. “Je kunt geen vrede stichten door in Brussel te gaan janken. Onder het Hongaarse voorzitterschap van de EU zetten we de eerste stappen op weg naar vrede. Dit is waar onze vredesmissie over gaat.”

(SR for Tagtik/Source: Telex - Europa/Illustration picture: Picture by Kremlin.ru licensed under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren