Tagtik

'Geen arrestatie, maar een erehaag voor Poetin'

De Russische president vertoeft momenteel in Mongolië voor een officieel staatsbezoek. Vladimir Poetin werd er meteen hartelijk verwelkomd. En dat was misschien toch een opluchting voor het Kremlin?

Vladimir Poetin bezoekt Mongolië en dit Centraal-Aziatische land is lid van het ICC (Internationaal Strafhof). Bijgevolg is het dus verplicht om hem te arresteren op grond van een arrestatiebevel van het ICC dat in maart werd uitgevaardigd. Maar het ziet er niet naar uit dat dit gaat gebeuren. Ook al heeft Mongolië het Statuut van Rome ondertekend en geratificeerd om lid te worden van het ICC. Volgens dat Statuut moet Mongolië iedereen arresteren die zijn grondgebied betreedt en tegen wie een arrestatiebevel van het ICC is uitgevaardigd. Maar de verwelkoming van de Russische leider laat alvast vermoeden dat het hem niet zal arresteren. Integendeel, Poetin kreeg zelfs een erehaag op het vliegveld.

Poetin is in Mongolië om de herdenking van de Slag bij Chalkhin Gol in 1939 bij te wonen. 

Poetin werd op 1 oktober ook uitgenodigd voor de inhuldiging van de nieuwe Mexicaanse president Claudia Sheinbaum. Ook Mexico is aangesloten bij het ICC, maar ook huidig president Andrés Manuel López Obrador heeft al laten weten dat Poetin niet opgepakt zal worden als hij in het land aankomt.

(SR for Tagtik/Source: The New York Post - Reuters/Illustration: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren