Tagtik

Moeten Vlamingen en Nederlanders straks betalen om naar de Ardennen te rijden?

Wallonië is van plan om een wegenvignet voor het Waalse Gewest in te voeren. Dat bleek bij de voorstelling van de nieuwe regeerakkoorden voor het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap door Georges-Louis Bouchez (MR) en Maxime Prévot (Les Engagés).

Voor de Walen betekent deze taks geen nieuwe belasting, want in ruil moeten zij minder betalen voor de inverkeerstelling van hun voertuig. Vlamingen, Brusselaars en alle buitenlanders zouden wel een wegenvignet moeten kopen als ze op het Waalse wegennetwerk willen rijden. Met de nieuwe taks willen Bouchez en Prévot gebruikers doen bijdragen aan de kwaliteit van de Waalse wegen die ze gebruiken.

Of het vignet er komt, en tegen welke prijs en in welke vorm, is nog niet zeker: bij eerdere plannen van Duitsland om een vignet in te voeren voor buitenlanders, oordeelde het Europese Hof van Justitie dat het vignet "een onrechtstreekse discriminatie op grond van nationaliteit vormt en in strijd is met de beginselen van het vrije goederenverkeer en het vrij verrichten van diensten". Een vignet mag dus worden ingevoerd, maar er mag geen compensatie zijn voor de eigen inwoners.

De plannen van Bouchez en Prévot vergen ook wellicht nog overleg met de andere gewesten van België. In Vlaanderen werd in het verleden ook al gedacht aan een vignet, maar Vlaanderen wil eerder een slimme kilometerheffing invoeren: daarbij wordt niet het bezit, maar het gebruik van een voertuig belast.

(Fausto by Tagtik/Source: RTBF, Nieuwsblad/Illustration picture: Ben Kerckx via Pixabay)

Ook dit kan u interesseren