Tagtik

Al meer dan 1.000 mensen besmet aan Gardameer

Torri del Benaco is de naam van het dorpje aan het Italiaanse Gardameer waar plots heel wat mensen ziek werden en dezelfde symptomen vertoonden. Volgens Italiaanse media is intussen al zeker de helft van het 3.000 inwoners tellende stadje getroffen. Meer dan 300 mensen, onder wie ook toeristen, werden al opgenomen in het ziekenhuis. 

Op slechts enkele dagen tijd kwamen honderden bewoners en toeristen er in het ziekenhuis terecht met klachten als overgeven, misselijkheid, buikkrampen en koorts. De boosdoener bleek het norovirus te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van ontlastingsmonsters. 

Dit norovirus verspreidt zich via voedsel en water. Het norovirus is een zeer besmettelijk virus dat 'buikgriep' veroorzaakt (een ontsteking van het maagdarmkanaal). Er zijn geen inentingen of medicijnen om een norovirusinfectie te voorkomen.

De burgemeester heeft alvast beslist dat inwoners geen kraantjeswater meer mogen drinken. Ze krijgen voortaan tijdelijk flessenwater aangeboden. Toeristen krijgen richtlijnen voor hun bezoek aan het Gardameer. De stadsdiensten behandelen alle waterleidingen met chloor om bacteriën en virussen te doden. 

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Photo by Michael Martinelli on Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren