Tagtik

Bart De Pauw vandaag en morgen in het vizier op Belgisch Me Too-proces

TV-maker Bart De Pauw moet zich woensdag en donderdag op zijn proces verantwoorden voor belaging en elektronische overlast.

Voor het proces zijn twee dagen uitgetrokken. Woensdag zullen eerst Christine Mussche en An-Sofie Raes pleiten. Zij vertegenwoordigen de 9 vrouwen en het Centrum voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, dat zich ook burgerlijke partij heeft gesteld. Daarna is het aan de aanklager om te pleiten. Donderdag pleiten John Maes en Michael Verhaeghe, de advocaten van De Pauw. Alle advocaten zouden van plan zijn om urenlang te pleiten.

Het parket van Antwerpen startte vier jaar geleden een gerechtelijk onderzoek wegens mogelijke stalking. Dat onderzoek is intussen afgerond en nu begint met het proces de volgende fase. 13 vrouwen die mogelijk het slachtoffer zijn geworden van De Pauw: actrices, medewerksters en stagiaires van zijn productiehuis Koeken Troef! Van die 13 vrouwen hebben er 9 zich burgerlijke partij gesteld. Dat wil zeggen dat ze deelnemen aan het proces om er erkend te worden als slachtoffer en een schadevergoeding te eisen. De vrouwen zeggen zelf dat ze een symbolische euro schadevergoeding vragen en dat het hen om de erkenning te doen is, niet om het geld. De 4 andere vrouwen houden zich afzijdig.

De maximumstraf die Bart De Pauw kan krijgen, als hij schuldig zou worden bevonden, gaat van 15 dagen tot 2 jaar. Daarnaast zou hij een boete tot 2.400 euro opgelegd kunnen krijgen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 1 - Het Laatste Nieuws - De Standaard - VRT NWS/Illustration picture: Instagram Bart De Pauw)

Ook dit kan u interesseren