Tagtik

"België is niet klaar voor omikrongolf"

De omikronvariant is aan een felle opmars bezig in België. Op basis van de snelle verspreiding van de besmettelijkere variant van het coronavirus in Zuid-Afrika, Denemarken of het Verenigd Koninkrijk verwachten experten dat de nieuwe variant voor het einde van het jaar dominant zal worden.

In een uitgebreid artikel gaat de Franstalige krant Le Soir na of België klaar is voor een nieuwe golf van besmettingen met de omikronvariant.

België zit wel nog goed als het aankomt op het detecteren van de omikronvariant via de sequentiëring, maar al minder goed op het vlak van een andere beschermende maatregel: de luchtkwaliteit. De maatregelen om een goede ventilatie te hebben in onder meer scholen en sportzalen laten nog veel te wensen over.

Ook aan de boostercampagne schort volgens Le Soir nog altijd iets: volgens de krant zouden van de 4,26 miljoen Belgen die al volledig gevaccineerd waren met twee dosissen (1 dosis voor Johnson & Johnson) al 3,02 miljoen personen hun derde dosis hebben gekregen. 1,24 miljoen Belgen zouden dus nog geen boosterprik hebben gekregen, ook al kwamen ze daarvoor al in aanmerking.

Een groter probleem ligt bij de teststrategie: als er meer besmettingen komen, zal daaraan opnieuw moeten worden gesleuteld, want de testcapaciteit zal nooit het ritme van de besmettingen kunnen volgen, aldus Le Soir. Een van de mogelijke nieuwe strategieën is minder testen en meer in quarantaine plaatsen zonder test.

Ook al dalen de hospitalisatiecijfers, blijven de ziekenhuizen nog ver verwijderd van hun normale werking. Momenteel liggen nog iets minder dan 800 patiënten op afdelingen intensieve zorg en dat cijfer zien de ziekenhuizen het liefst onder 500 gaan. Met een steeds grotere uitval van personeelsleden kunnen de ziekenhuizen een felle vijfde golf niet aan.

(Fausto by Tagtik/Source: Le Soir/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren