Tagtik

Coronavaccin van Duitse CureVac faalt stevig en dat heeft gevolgen voor België

Uit de eerste resultaten van een grootschalige klinische studie blijkt dat het kandidaat-vaccin van de Duitse onderneming CureVac een voorlopige werkzaamheid van slechts 47 procent heeft.

Met de doeltreffendheid van 47 procent van het vaccin CVnCoV, ongeacht de ernst van de ziekte, voldoet het Duitse vaccin niet aan de strenge criteria. CureVac meldt ook dat de tussentijdse resultaten suggereren dat het vaccin effectief is voor jongere deelnemers, maar dat effectiviteit niet bewezen is bij 60-plussers, die nochtans het hoogste risico lopen op ernstige Covid-19.

Toch betekent dit niet dat het onderzoek wordt stopgezet. "De uiteindelijke effectiviteit kan nog veranderen", zegt CEO Franz-Werner Haas. "We hadden gehoopt op sterkere resultaten in de tussentijdse analyse, maar we hebben ontdekt dat het moeilijk is om een hoge werkzaamheid te bereiken met deze ongekende reeks van virusvarianten", klinkt het.

De slechte resultaten zijn wel een tegenvaller voor de EU én voor België aangezien de Europese Commissie al in november met CureVac een deal had bereikt voor de aankoop van 225 miljoen dosissen van het vaccin, met een optie op nog eens 180 miljoen dosissen. België heeft ingetekend op 2,9 miljoen dosissen. Het vaccin werd vanaf eind juni verwacht en werd al bestudeerd door het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA).

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren