Tagtik

"Covid Safe Ticket tijdelijk en uitzonderlijk om discriminatie te vermijden"

Het 'Covid Safe Ticket' waarmee vanaf 13 augustus festivals en andere massa-evenementen opnieuw moeten kunnen doorgaan, moet een tijdelijk en uitzonderlijk document blijven. Dat zei MR-vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès woensdag in De Ochtend op Radio 1.

Met een Covid Safe Ticket zullen bezoekers van evenementen over twee maanden moeten kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of recent een negatieve PCR-test hebben afgelegd. Het wordt een eenmalig document, tijdelijk en uitzonderlijk, stelt Wilmès. Daarnaast wordt het ook onderscheiden van het Europese coronacertificaat, dat bedoeld is om reizen mogelijk te maken. Dat systeem zou ook langer in stand gehouden worden. De onderhandelingen op Europees niveau over dat certificaat lopen nog.

Niet enkel een vaccinatie, maar ook een negatieve PCR-test geven recht op een Covid Safe Ticket. Dat is een bewuste keuze, verklaart minister Wilmès. "We hebben altijd gezegd dat vaccinatie vrijwillig is, daarom is ook een negatieve PCR-test een optie. Er zijn ook mensen - weliswaar weinig - die om verschillende redenen niet gevaccineerd mogen worden. Ook zij moeten van hun vrijheden gebruik kunnen maken. We willen vermijden dat we in een samenleving terechtkomen waar je enkel van de vrijheid gebruik kunt maken als je een gezondheidsbewijs hebt", klinkt het.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend/Illustration picture: Facebook Sophie Wilmès)

Ook dit kan u interesseren