Tagtik

Daling van het aantal besmettingen lijkt te vertragen

Van 4 tot en met 10 mei werden elke dag gemiddeld 160 covidpatiënten in het ziekenhuis opgenomen in België. Dat is 17 procent minder dan de week ervoor. Tussen 27 april en 3 mei waren er gemiddeld 192 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al twee weken, de daling blijft ook significant. Gisteren, maandag 10 mei, meldden de ziekenhuizen 133 opnames (-26 in vergelijking met zondag 9 mei). 48 patiënten (-48) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. Dat zijn lage cijfers, maar die hebben dan ook betrekking op zondag, dus dat is niet geheel onogisch, dan worden er minder mensen opgenomen en ontslagen. De ziekenhuizen rapporteerden maandag een totaalaantal van 2.255 covidpatiënten in het ziekenhuis (+82 in vergelijking met zondag). Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 18 procent. 711 covidpatiënten (+9) liggen op intensieve zorg, 438 (+3) hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft achteruitgaan. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gedaald met 14 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is eveneens gedaald met 14 procent.

In de week van 1 tot en met 7 mei overleden elke dag gemiddeld 35 mensen aan de gevolgen van het coronavirus in ons land. Dat cijfer is met 9,2 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Tussen 24 en 30 april waren er gemiddeld 39 overlijdens. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.583.

Tussen 1 en 7 mei werden per dag gemiddeld 2.936 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 14 procent minder dan de week ervoor. Het aantal bevestigde besmettingen blijft dus verder afnemen, maar de daling lijkt te vertragen. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.017.876 besmettingen geregistreerd.

Tussen 1 en 7 mei werden dagelijks gemiddeld 51.200 tests afgenomen. Dat is 8 procent meer dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal tests blijft dus nog stijgen. De positiviteitsratio tussen 1 en 7 mei (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 6,5 procent (0,8 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat meer dan 6 op de 100 van de afgenomen testen positief waren en dat er dus nog altijd veel virus in omloop is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.

De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,90. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. De R-waarde zat in januari ónder de 1.
Eergisteren, op zondag 9 mei (de dag met de meest recente beschikbare cijfers) hadden 3.560.768 mensen in ons land al zeker een prik gekregen. Dat is 38,8 procent van de volwassen bevolking. 1.093.994 van hen zijn volledig gevaccineerd.

(Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren