Tagtik

Datingapp Grindr waarschuwt zelf voor "golf van geweld"

Het aantal gewelddaden waarbij de gay-datingapp Grindr gebruikt werd, zit wereldwijd in stijgende lijn. Bijgevolg waarschuwt Grindr zelf al enkele maanden de gebruikers van de app voor geweld.

Steeds meer geweldplegers gebruiken Grindr om contact te leggen met mogelijke slachtoffers. Deze week nog is in het Brusselse Elsene een afspraakje via Grindr uitgemond in een dodelijke home-invasion. De daders gebruikten Grindr om een slachtoffer te vinden, eens die zijn adres had doorgegeven, gingen ze naar zijn woning. Eén van de daders schoot de vader van het slachtoffer dood, de moeder werd in de arm geschoten. Ook de zoon raakte gewond. 

En het blijkt om een kwalijke trend te gaan. “Al sinds juni noteren we een forse stijging van het aantal meldingen van mannen die slachtoffer werden van geweld of diefstal na Grindr-dates.” Het gaat om ruim tien meldingen sinds juni. “Het is werkelijk een golf van geweld. En dat is wellicht maar het topje van de ijsberg.” Zo stelt Mike Mayné, woordvoerder van Ex Aequo, een organisatie die zich inzet voor homoseksuele mannen, in een reactie bij Het Nieuwsblad.

Grindr gebruikt al enkele maanden een pop-up om haar gebruikers te waarschuwen. Die luidt: ‘Be safe: de regio Brussel wordt geplaagd door gewelddadige en homofobe hinderlagen.’ Waarbij ook meer informatie kan verkregen worden, of gebruikers feiten kunnen melden. 

Het blijkt trouwens om een mondiaal probleem te gaan. Het feit dat gebruikers anoniem kunnen blijven en hun exacte locatie tot op 100 meter nauwkeurig kunnen delen, maakt de app interessant voor criminelen.

(FVDV for Tagtik/Source: Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren