Tagtik

Deze versoepelingen staan ons zaterdag te wachten

Een nieuwe fase in de versoepeling van de coronamaatregelen gaat zaterdag 8 mei in. Is het u allemaal even niet meer duidelijk wat er nu wel en niet mag vanaf deze zaterdag? We scheppen klaarheid en zetten alles even op een rijtje voor u.

Op zaterdag 8 mei gaat het 'buitenplan' in. Wat dit precies inhoudt, leest u hieronder.

'Opnieuw genieten van een frisse pint op het terras'
Vanaf 8 mei mogen de terrassen van horeca en feest- en receptiezalen opnieuw open. Maar dat zal wel gepaard gaan met enkele voorwaarden. Zo moeten de tafels geplaatst worden dat een afstand van 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen wordt gegarandeerd. Er mogen maximaal vier personen aan één tafel plaatsnemen, met de uitzondering van grotere huishoudens.
Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan en er mag ook enkel bediend worden aan tafel. Een pintje bestellen aan de toog en dat daar opdrinken mag dus niet. Een klant mag enkel de binnenruimte betreden om gebruik te maken van het toilet, om de rekening te betalen of om een achterliggend terras te betreden. Eén volledige zijde van het terras moet ook te allen tijde geopend zijn, dat om voldoende ventilatie te verzekeren.
Het personeel dient een mondmasker te dragen. Klanten moeten dat ook als zij de binnenruimte betreden, maar mogen het afzetten wanneer zij buiten aan tafel zitten. De openingsuren van de terrassen zijn beperkt van 08.00 uur tot 22.00 uur.
Nog een bijkomende regel: het geluidsniveau op de terrassen mag 80 decibels niet overschrijden.

'Opnieuw schreeuwen voor je favoriete sportteam'
Na toelating van de gemeente mag een zittend publiek van maximum 50 personen evenementen, culturele en andere voorstellingen en professionele sportieve wedstrijden in buitenlucht bijwonen. Maar dat moet wel door professionelen georganiseerd worden.
Ook handelsbeurzen, met inbegrip van salons, zullen buiten kunnen worden georganiseerd voor 50 bezoekers.

'Opnieuw genieten van activiteiten in de gezonde buitenlucht'
Voor buitenactiviteiten in georganiseerd verband wordt de leeftijdslimiet van 18 jaar opgeheven. De activiteiten mogen worden georganiseerd voor één of meerdere groepen van maximaal 25 personen, begeleiders niet meegeteld.
Voor kinderen tot en met 12 jaar mag dit ook binnen voor groepen van maximum 10. De activiteiten mogen enkel plaatsvinden zonder publiek, behalve niet-professionele sporttrainingen. In dat laatste geval mag elke deelnemer tot en met 18 jaar worden vergezeld door maximum één lid van hetzelfde huishouden. Niet-professionele sportieve wedstrijden blijven verboden.

'Opnieuw genieten van de liefde op een huwelijksdienst'
Er mogen maximaal 50 personen tegelijk aanwezig zijn bij burgerlijke huwelijken, bij de uitoefening van de eredienst en van de niet-confessionele morele dienstverlening en bij activiteiten binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging. Kinderen tot en met 12 jaar, de ambtenaar van de burgerlijke stand en de bedienaar van de eredienst worden niet meegeteld. De dienst moet buiten georganiseerd worden op plaatsen die daartoe bestemd zijn.

'Opnieuw genieten van een rustgevende avondwandeling'
De avondklok tussen middernacht en 5 uur ’s morgens wordt op 8 mei vervangen door een samenscholingsverbod op de openbare weg en in de openbare ruimte van meer dan 3 personen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld. Leden van eenzelfde huishouden mogen zich wel samen verplaatsen.

'Opnieuw genieten van een sleepover'
Ieder huishouden mag maximum 2 personen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld, tegelijk in huis of in een toeristische logies ontvangen, op voorwaarde dat deze personen tot eenzelfde huishouden behoren. Er moet wel voldoende afstand bewaard worden, behalve met het knuffelcontact.

'Opnieuw genieten van de adrenaline op je favoriete rollercoaster'
Vanaf 8 mei 2021 mogen ook buitenruimten van pretparken heropenen. Hetzelfde geldt voor de buitengedeelten van brocante- en rommelmarkten, voor zover het professionele verkopers betreft.

(Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano - Info-coronavirus/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren