Tagtik

Dolgedraaide militair schreef afscheidsbrief: "Kan niet leven in maatschappij geregeerd door virologen en politici"

De politie en het parket zijn op zoek naar een zwaarbewapende militair die concrete bedreigingen uitte in een afscheidsbrief.

Vluchtauto gevonden
Tot 4.30 uur vanochtend is de politie op zoek geweest naar een zwaarbewapende beroepsmilitair die dreigt met een gewelddadige actie. De veertiger verstopt zich vermoedelijk in het Dilserbos, in Dilsen-Stokkem (Limburg). Er zouden sterke aanwijzingen zijn dat de veertiger zich in de omgeving verschanst. Een boswachter heeft daar dinsdag de Audi Q5 gevonden van de gezochte man. J.C. heeft onder meer een raketwerper bij zich.

De klopjacht op de dolgedraaide militair startte dinsdagnamiddag. De gezochte man is een beroepsmilitair die gekazerneerd is in Peutie, in Vlaams-Brabant, en in Limburg woont. Hij zou gewapend zijn met een raketwerper, een machinepistool en een gewoon pistool. Ook zou hij een kogelwerende vest dragen.

Gezin Van Ranst naar safehouse
De man zou er extreemrechtse sympathieën op nahouden. De gezochte militair stond op de terroristenlijst van het OCAD, het orgaan voor dreigingsanalyse, wegens zijn extreemrechtse sympathieën. De gezochte beroepsmilitair had eerder al dreigementen geuit tegenover viroloog Marc Van Ranst en zijn gezin. De viroloog en zijn gezin werden intussen overgebracht naar een veilige locatie tot de gewapende man is opgepakt. De militair was verdwenen uit zijn kazerne met enkele wapens.

Zwaarbewapende Limburgse militair
Beroepsmilitair J.C. maakte eerder deze maand al in Leopoldsburg amok en was toen in het bezit van een vuurwapen. De politie heeft hem toen echter niet kunnen vatten. Maandag dook de man opnieuw op in de buurt van Leopoldsburg, waarna de politie dus een klopjacht is gestart op verschillende plaatsen, met tientallen agenten, speciale eenheden en een helikopter.

Afscheidsbrief zorgt voor onrust
Intussen heeft het federaal parket de zaak overgenomen van het parket van Limburg. Volgens het parket zijn er elementen die wijzen op een "ernstige dreiging met een gewelddadige actie". Er is ook sprake van een afscheidsbrief. "Ik ga in het verzet en kan niet leven in zo’n maatschappij geregeerd door virologen en politici", stond daar onder meer in te lezen. Het was de vriendin van de man die alarm sloeg toen ze de brief vond.

"Er wordt gevreesd dat hij een gewelddadige actie wil uitvoeren, tegen zichzelf of tegen andere personen, maar de juiste mogelijke doelwitten zijn nog onduidelijk", zegt parketwoordvoerder Eric Van Duyse. "Er zijn aanwijzingen dat hij gewelddadig is en de voorbije 24 uur zijn er aanwijzingen gekomen dat er van de man een acute dreiging uitgaat", stelt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2 - VRT NWS - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren