Tagtik

Getuige of slachtoffer van familiaal geweld? Bel 1712!

Hulplijn 1712 richt zich in een nieuwe campagne rond familiaal geweld, die de slogan 'Geweld stopt niet vanzelf' meekreeg, in Brussel op omstaanders en getuigen van familiaal geweld.

Maar liefst twee op de drie contactopnemers van 1712 is getuige van familiaal geweld. Het taboe rond familiaal geweld en de drempel om daadwerkelijk hulp in te schakelen is nog groot. Met deze campagne wil hulplijn 1712 familiaal geweld bespreekbaar maken.

Heel wat mensen die getuige zijn van familiaal geweld twijfelen om hulp in te schakelen. "Ze zijn onzeker over de ernst van de feiten, bang voor eventuele gevolgen of vinden dat ze zich niet moeten bemoeien met iemands privéleven", zegt Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712 bij VRT NWS. "Die gevoelens en houding zijn begrijpelijk, maar de vrees is niet nodig want bij 1712 kan je anoniem en gratis terecht voor een ondersteunend gesprek, info, advies of een gerichte doorverwijzing." De professionele hulpverleners van 1712 zijn opgeleid om een risicoanalyse te doen en bespreken alle mogelijke opties. Ze ondersteunen hierbij ook de omstaanders, want geconfronteerd worden met vermoedens van geweld kan zwaar zijn.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren