Tagtik

"Hartstilstand Eriksen moet scharniermoment zijn"

Cardioloog Jan Leeman van het OLV in Aalst roept na het voorval met de Deense voetballer Christian Eriksen op tot een verplichte reanimatiecursus op elke school.

De Deense middenvelder kon gered worden dankzij bijzonder snel handelen van een ploegmaat en de hulpverleners. "De beelden zijn schrikwekkend, maar tonen ook hoe een succesvolle reanimatie er uitziet", zegt cardioloog Jan Leeman bij Ring Tv. "Er ontzettend snel gehandeld. Een ploegmaat maakte de luchtwegen van Eriksen vrij en legde hem op zijn zij, dokters begonnen met reanimeren en de defibrillator gaf snel een schok waarna het hart van Eriksen opnieuw begon te kloppen. Die snelle hulp was cruciaal."

Leeman wil dat het hartfalen van Eriksen een scharniermoment wordt om vanaf nu reanimeren aan te leren op school. "Iedereen heeft die beelden nu gezien, maar jaarlijks krijgen duizenden mensen in ons land een hartstilstand. Daarom pleit ik ervoor om jongeren in scholen te leren reanimeren. Als zij opgeleid worden om snel hulp te bieden, wordt reanimatie na verloop van tijd een automatische reflex", pleit Leeman bij Ring Tv.

(Skwadra by Tagtik/Source: Ring Tv/Illustration picture: Twitter Uefa)

Ook dit kan u interesseren