Tagtik

"Heel besmettelijke variant vertragen kan alleen met lockdown"

De opkomst van de omikronvariant, de nieuwe variant van het coronavirus, blijft over de hele wereld voor veel beroering zorgen. Veel landen nemen maatregelen, maar er is eigenlijk nog maar weinig met zekerheid geweten over de kracht van de nieuwe variant.

Volgens biostatisticus Niel Hens (UHasselt, UAntwerpen) is het nog te vroeg om conclusies te trekken over de omikronvariant, zelfs als eerste bevindingen uit Zuid-Afrika (bij een overwegend jonge populatie) spreken over een grote besmettelijkheid, maar een mild ziekteverloop. Net die ziektelast is belangrijk, zo vindt Hens bij De Standaard.

"Een cruciale vraag is hoe groot de ziektelast zal zijn bij gevaccineerde mensen. Als de variant de immuniteit ­omzeilt, zou dat tot meer opnames kunnen leiden. Maar het zou óók kunnen dat hij milder is", aldus Hens.

Mocht de variant veel besmettelijker zijn, dan kan alleen een lockdown soelaas brengen om die variant onder controle te houden, al blijft het dan nog de vraag of een lockdown voldoende is. En voor een lockdown ziet Hens "dat de bereidwilligheid (voor een nieuwe lockdown) enorm ­gedaald is."

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren