Tagtik

"Horeca rekent ook voor heropening binnen maar beter niet op plexiglas"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zegt dat de uitbaters van horecazaken in België er beter niet op rekenen dat plexischermen bij de heropening van de binnenruimtes getolereerd worden.

Als de coronacijfers in ons land verder de goede richting op gaan, kunnen de restaurants en cafés op 9 juni na hun terrassen ook hun binnenruimtes openen. Het aantal coronapatiënten op intensieve zorg moet daarvoor tegen 9 juni onder de 'richtdrempel' van 500 gezakt zijn. De concrete regels voor de heropening moeten nog worden uitgewerkt, maar uitbaters die zich willen voorbereiden kunnen ook nu maar beter niet rekenen op plexischermen, maakte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dinsdag duidelijk in de Commissie Gezondheid van de Kamer. "Bij de heropening binnen gaan we er absoluut niet van uit dat er plexischermen geplaatst worden", antwoordde hij op vragen van parlementsleden uit verschillende fracties.

De Vooruit-politicus stelt dat voldoende grote en hoge plexischermen wel degelijk grote virusdruppels kunnen tegenhouden, maar "je moet ervoor opletten dat je daardoor niet in de feiten een min of meer afgesloten ruimte creëert waarbij de natuurlijke ventilatie onvoldoende is, en je met het probleem van microdruppels of aerosolen zit", legde hij uit. "Dat is het argument om te zeggen dat we liever geen plexischermen zien." Ook het feit dat er dan meer mensen op een terras kunnen zitten en de bezoekers en het personeel niet meer zo veilig tussen de tafels kan laveren, draagt bij tot die beslissing, klonk het. Vandenbroucke benadrukte wel dat die inschatting later nog kan evolueren op basis van nieuwe gegevens.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Facebook Frank Vandenbroucke)

Ook dit kan u interesseren