Tagtik

"Ik walg hiervan": 4 kinderen verdrinken en iedereen filmt doodleuk

Op 19 juni was de zee bij Le Barcarès in de regio Pyrénées-Orientales in Frankrijk bijzonder onrustig. Een 42-jarige Fransman aarzelde echter niet om het water in te duiken om 4 arme kinderen van de verdrinkingsdood te redden. 

Hoewel hij als held wordt beschouwd, kan Jérémy zijn teleurstelling en afschuw tegenover de pers niet verbergen. Hij kan de passiviteit van de getuigen nog steeds niet geloven, heel wat mensen bleven immers liever op het strand om de scène te filmen. Hij deelt zijn ontgoocheling met het mediakanaal Actu Perpignan. Liggend onder zijn parasol na een uitputtende duik, hoorde hij plots een man schreeuwen. "Hij stond aan de rand, met het water tot aan zijn knieën. Hij zei dat zijn kinderen aan het verdrinken waren. Ik zei dat hij me moest komen helpen en ik ging terug het water in". De man die alarm had geslagen, de vader van de kinderen, bewoog echter niet. 

Terwijl hij tegen de golven vocht, kwam Jérémy een 5-jarig meisje tegen, het jongste kind, zonder reddingsboei of zwembandjes. Het broertje en de twee andere meisjes grepen hem snel vast. "De twee oudere meisjes sprongen op mijn nek. Ik legde aan een van hen uit dat als ze me zou verdrinken, het met ons gedaan zou zijn. Het jongetje kon er zelf uitkomen. Ik ben erg trots op hem," zegt hij. Op ongeveer tien minuten tijd waren ze in staat om samen en dankzij de instructies van de redder het strand 30 meter verderop te bereiken. 

Toen Jérémy met de 4 ongedeerde kinderen op het strand aankwam kon hij zijn ogen niet geloven toen hij een horde smartphones op hem gericht zag. "Toen ik met de meisjes uit het water kwam, zag ik allemaal mobiele telefoons die ons filmden. Ik ging snel aan de kant zodat het reddingsteam bij hen kon komen. Maar ik walgde ervan". Hij vervolgt, zonder zijn woede te verbergen: "Ik was boos dat niemand me kwam helpen. En het is niet de schuld van de redders! Ik moest 150 meter lopen om hen te waarschuwen. Waarom deed niemand dat?" 

Een andere getuige, Simon, heeft dan weer een meer "evenwichtige" versie van het verhaal. Volgens hem was Jérémy niet alleen. "Het lijdt geen twijfel dat zonder hem de tol verschrikkelijk had kunnen zijn, maar er was ook een andere man die een aantal kinderen kon redden met zijn surfplank en mijzelf. Ik kon het jongste meisje terug naar het strand brengen door Jérémy te helpen". 

Een happy end, in welke versie dan ook, en dat is het enige dat telt!

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: Demotivateur/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren