Tagtik

'Kans op witte kerst dubbel zo groot als normaal'

Droomt u nog steeds van een witte kerst? Uw wens kan dit jaar misschien alsnog in vervulling gaan in België. Althans dat beweert weerplatform Meteovista.

De kans op een witte kerst is volgens Meteovista dit jaar dubbel zo groot als normaal. Toch blijft de verwachting erg onzeker. We krijgen te maken met een koud scenario met kans op winterse neerslag, óf juist zachter weer dan gebruikelijk, klinkt het. Die twijfel heeft te maken met de grens tussen koude en zachte lucht. Tijdens kerst kan die grens pal boven ons land komen te liggen, maar “een verschuiving van 100 kilometer kan al een verschil maken van 10 graden en regen, of 0 graden en sneeuwval”, aldus Meteovista. De komende dagen zal stilaan duidelijker worden of we sneeuw krijgen met Kerstmis. De komende week wordt het alvast kouder, met dinsdag en woensdag een temperatuur rond het vriespunt overdag. ‘s Nachts kan het matig vriezen met minima onder -5 graden Celsius. Het landschap kan er alvast winters uitzien door mist en rijp. Vanaf donderdag neemt de kans op winterse neerslag toe, met mogelijk nog vóór Kerst de eerste sneeuwvlokken in de hoogste Belgische gebieden.

De laatste witte kerst in België vond plaats in 2010. In Ukkel lag er toen 20 centimeter sneeuw. Krijgen we na elf jaar opnieuw een winters landschap als kerstkado?

(Skwadra by Tagtik/Source: Meteovista/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren