Tagtik

Kind krijgt eerste gsm op zijn 9e

Kinderen krijgen op een steeds jongere leeftijd een eigen gsm. Volgens het jongste Apestaartjarenonderzoek, een tweejaarlijkse bevraging over het mediagebruik van kinderen en jongen door Media­raven, Mediawijs en de Universiteit Gent, krijgt een kind zijn eerste gsm als het gemiddeld 9,4 jaar oud is.

Bij het vorige onderzoek, twee jaar terug, lag dat gemiddelde nog op 11 jaar. "Eigenlijk is de stap naar een eigen smartphone niet meer zo groot. De meeste kinderen gebruiken al lang een ­tablet en weten dus exact hoe ze zo’n smartphone moeten gebruiken", aldus Elke Boudry van Mediawijs, het Vlaams kenniscentrum voor Digitale en ­Mediawijsheid, bij Het Nieuwsblad.

De voornaamste reden voor ouders om een gsm aan hun kinderen te geven is de mogelijkheid om hen te bereiken.

Volgens Tom De Leyn, onderzoeker aan de UGent, is het belangrijk om kinderen te laten nadenken over waarom ze een gsm willen, over hun schermtijd en over de apps die ze op hun smartphone gebruiken. Ouders die aarzelen om hun kind een gsm te geven, kunnen hen een mobiele telefoon zonder internet geven. Een gsm zonder abonnement vermindert ook nog de risico's: die heeft wifi nodig en zo houden de ouders een betere controle.

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Picture: Andy Graf on Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren