Tagtik

4 jaar cel voor vrachtwagenchauffeur die dood Rebellin veroorzaakte

De Duitse vrachtwagenchauffeur die in november 2022 de dood van de voormalige Italiaanse wielrenner Davide Rebellin veroorzaakte, is maandag door de rechtbank in Vincenza (Noordoost-Italië) veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, aldus de Italiaanse pers.

Twee jaar na het ongeluk dat het leven kostte aan voormalig profwielrenner Davide Rebellin, is de Duitse vrachtwagenchauffeur die beschuldigd werd van het doden van de Italiaanse renner eindelijk veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, aldus verschillende Italiaanse kranten.

In mei werd de hoorzitting van de chauffeur uitgesteld nadat de verdachte een beroerte kreeg. Hij werd beschuldigd van doodslag en het niet verlenen van hulp aan een persoon in gevaar. De aanklager had een gevangenisstraf van vijf jaar geëist.

Wolfgang Rieke, 64 jaar, een werknemer van een bedrijf in Recke, in de buurt van Münster (Noord-Duitsland), kwam op 30 november 2022 in botsing met Davide Rebellin op een rotonde terwijl hij aan het trainen was op zijn fiets in de gemeente Montebello Vicentino, in Veneto (Noordoost-Italië). Hij werd geïdentificeerd door bewakingscamera’s in de buurt van de plaats van het ongeval en werd in juni 2023 in Duitsland gearresteerd.

De plotselinge dood van Davide Rebellin veroorzaakte veel verdriet in de wielerwereld. Een maand voor zijn ongeluk had de drievoudig winnaar van de Waalse Pijl (2004, 2007, 2009) net aangekondigd dat hij op 51-jarige leeftijd zou stoppen met wielrennen. Een van de langste carrières van een profrenner in de geschiedenis van het wielrennen.

Hij had ook een van de mooiste palmaressen opgebouwd in de eendagswedstrijden van zijn generatie: hij won keer de Waalse Pijl, een keer Luik-Bastenaken-Luik en pakte een klinkende treble in de Ardense klassiekers in 2004 (Luik-Bastenaken-Luik, Waalse Pijl, Amstel Gold Race). Hij werd tweede in de wegwedstrijd op de Olympische Spelen van 2008 in Peking, maar testte enkele maanden later positief op EPO, waardoor hij zijn zilveren medaille verloor en een schorsing van twee jaar kreeg.

(Tessa Brudieu/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren