Tagtik

Nederlandse drugsbaron die Belgische justitieminister wilde ontvoeren blijkt onvindbaar

Het zestal dat in september 2022 toenmalig Belgisch minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wilde ontvoeren, gaat vrijuit. Er blijkt niet genoeg bewijs om de zes Nederlanders juridisch aan de ontvoeringspoging te linken.

Drugsmilieu wilde Van Quickenborne uitschakelen
De opdracht kwam in 2022 allicht uit de hoogste kringen van het Nederlandse misdaadmilieu en was concreet gericht aan toenmalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Maar zover kwam het uiteindelijk niet omdat politie en parket de dreiging net op tijd ontdekken. Zo werden op 22 september vier Nederlanders in hun wagen tegengehouden in de wijk waar Van Quickenborne woont in het West-Vlaamse Kortrijk. Wat ze daar op dat moment kwamen doen, dat konden ze de politie niet vertellen. Na identiteitscontrole mocht het viertal beschikken. Maar daags nadien werd de dreiging alleen maar groter door de vonds van een buurvrouw die op een honderdtal meter van de Belgische minister woont. Ze trof een achtergelaten Renault Mégane aan op haar oprit. In de koffer lagen snelbinders, enkele flessen benzine én een zak met (zware) wapens. De ontvoering van de minister bleek plots heel dichtbij te komen. 

Nederlanders opgepakt
Toenmalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne werd meteen samen met zijn gezin ondergebracht in een safehouse. Daags nadien pakte de politie de vier Nederlanders die eerder in de Kortrijkse wijk werden aangetroffen op in het Nederlandse Den Haag en Leidschendam. Alles wijst er immers op dat deze vier mannen betrokken zijn bij de poging tot ontvoering van de Belgische minister. Eén van hen bleek de Renault Mégane met materiaal achtergelaten te hebben aan de woning van de minister. Ze beweren echter dat ze niet wisten waarom dat moest gebeuren, ze werden betaald voor deze klus.

De Nederlanders ontkennen formeel dat ze iets wisten van een ontvoeringspoging en helaas is er weinig bewijs dat hen wel degelijk aan deze feiten kan linken. Het Openbaar Ministerie zette hoog in en ging met man en macht op zoek naar de opdrachtgevers van het ontvoeringsplan. Maar drie Nederlanders werden vrijgelaten door gebrek aan bewijzen, de man die de wagen effectief plaatste in de wijk van de minister zit nog steeds in de gevangenis. Nog twee andere tussenpersonen werden inmiddels ook opgepakt. 

Drugsbaron blijkt dader, maar geen bewijs
De opdrachtgever zou een bekende zeer zware drugsbaas zijn, maar er is geen juridisch bewijsmateriaal, klinkt het bij een gerechtelijke bron. Bijgevolg kan het Openbaar Ministerie niet bewijzen wie het plan beraamde om de toenmalige minister thuis in Kortrijk te ontvoeren. Bijgevolg kunnen de zes Nederlanders niet meer berecht worden voor poging tot ontvoering door gebrek aan bewijs. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat het hen “enkel” nog vervolgd wil zien voor verboden wapendracht en lidmaatschap van een criminele organisatie. De echte opdrachtgevers blijven dus buiten schot.

(FVDV for Tagtik/Source: Niewsblad - VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren