Tagtik

'Neen: plexiglas kan anderhalve meter afstand niet vervangen'

Daags voor de heropening van de horeca en terrassen is er heel wat commotie geweest omtrend het feit dat scheidingswanden van plexiglas al dan niet de anderhalve meter afstand zouden kunnen vervangen op een terras. Heel wat horeca-uitbaters investeerden afgelopen week in zo'n dure plexiglazen wanden aangezien ze zo meer klanten kunnen plaatsen op het terras, dan wanneer ze telkens anderhalve meter afstand moeten garanderen tussen de tafelgezelschappen.

In een protocol dat maandag werd afgesloten door de horecafederaties, het coronacommissariaat, vice-eersteminister Pierre-Yves Dermagne (PS) en David Clarinval (MR) stond immers te lezen dat bij het plaatsen van scheidingswanden de aderhalvemeterregel vervalt. Ook op een speciale website voor de heropstartende cafébazen, restaurantuitbaters en hoteliers van Horeca Vlaanderen stond het zo.

Dat bleek echter niet in overeenstemming met wat het Overlegcomité van de verschillende regeringen had beslist rond de heropening van de terrassen. Dat plexischermen dus niet gebruikt mogen worden om tafels afgeschermd van elkaar dichter bij elkaar te zetten dan anderhalve meter, bevestigde vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vrijdagochtend.

Ook premier Alexander De Croo heeft enkele uren voor de heropening echter klare wijn geschonken: "Ik heb vanaf het begin gezegd dat er anderhalve meter afstand gegarandeerd moest worden." Een communicatiefout tussen de kabinetten ligt aan de basis van het misverstand. De kern van de federale regering heeft nu beslist dat de zin rond de plexischermen inderdaad uit het protocol moet worden gehaald. De redenering is dat er geen beperking op het aantal aanwezigen op terrassen is vastgelegd. Maar dan moet er wel steeds 1,5 meter afstand tussen gezelschappen worden gegarandeerd, en dus mogen tafels niet korterbij worden gezet met plexischermen ertussen. Als er te veel mensen dicht bijeen zijn, kan dat leiden tot een te hoge concentratie aan minuscule vochtdruppeltjes in de lucht, zeker bij een overdekt terras. En daar helpen plexischermen niet tegen, klinkt het.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Facebook)

Ook dit kan u interesseren