Tagtik

Officieel: vooral niet-gevaccineerden raken nu besmet en gehospitaliseerd

Uit een eerste rapport over de vaccinatiestatus van coronapatiënten dat coronacommissaris Pedro Facon vrijdag op een persconferentie presenteerde, blijkt dat vooral niet-gevaccineerden besmet raken met het coronavirus en in het ziekenhuis belanden.

De cijfers hebben betrekking op een duizendtal patiënten waarover de ziekenhuizen sinds twee weken rapporteerden. In de komende weken moeten de cijfers nog worden bijgesteld.

"Bij mensen onder 65 jaar zien we een vier tot tien keer lager aantal besmettingen bij gevaccineerden tegenover niet-gevaccineerden", aldus Facon. "Er is ook een duidelijk effect van de vaccinaties bij 12- tot 17-jarigen op besmettingen in scholen." Bij 65-plussers is het verschil minder groot tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden.

Wie niet-gevaccineerd is, heeft tien keer zoveel kans om in het hospitaal te belanden dan iemand die wel gevaccineerd is. Omdat het nog maar gaat over een 600-tal opnames, wijst Facon erop dat voorzichtig moet worden omgesprongen met dit cijfer en dat dit nog zal wijzigen naarmate meer cijfers beschikbaar worden.

Dat de vaccins werken, bewijst de verhouding tussen besmettingen en hospitalisaties: in de tweede golf van een jaar geleden leidde een verdubbeling van het aantal besmettingen tot 53 procent meer hospitalisaties, nu bedraagt dat nog 35 procent meer.

(Fausto by Tagtik/Source: Sciensano, HLN, De Morgen/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren