Tagtik

"Onaanvaardbaar dat zo iemand actief is bij Defensie"

Eerste minister Alexander De Croo is niet te spreken over het feit dat de gezochte Jurgen Conings nog steeds werkzaam was bij het Belgische leger. De 46-jarige militair had in het verleden immers al eens bedreigingen geuit en staat op de terroristenlijst van het OCAD.

De gezochte man is een beroepsmilitair die gekazerneerd is in Peutie, in Vlaams-Brabant, en in Limburg woont. De militair stond gekend voor zijn extreemrechtse gedachtegoed. Deze zomer had hij serieuze bedreigingen geuit tegenover viroloog Marc Van Ranst. Daarvoor kreeg hij binnen het leger ook een tuchtstraf waardoor hij enkel nog een administratieve functie mocht uitoefenen.

"Het is onaanvaardbaar dat iemand op de OCAD-lijst actief is binnen Defensie en toegang krijgt tot wapens", reageert premier Alexander De Croo (Open VLD) bij VTM nieuws.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder zei woensdagmidag dat de militaire inlichtingendienst heeft bevestigd "dat de man door onze diensten wordt opgevolgd omdat hij banden heeft met extreemrechts. Dat is ook de reden waarom hij op de OCAD-lijst staat. Defensie werkt uiteraard nauw samen met het federaal parket tijdens dit onderzoek. Het federaal parket zal verder communiceren over het onderzoek."

Minister Dedonder heeft een intern onderzoek bevolen en ook aan de Chef Defensie en de directeur van de ADIV gevraagd haar te informeren over de procedures voor de screening van personeelsleden die banden hebben met extreemrechts. "Ze zullen me ook informeren over hoe Defensie omgaat met dat soort profielen", zegt Dedonder.

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM Nieuws/Picture: Facebook Alexander De Croo)

Ook dit kan u interesseren