Tagtik

Onder narcose … of toch liever niet?

Narcose is de meest bekende vorm van anesthesie. Veel mensen vinden het een beangstigende gedachte, maar prof. dokter Layth Al Tmimi (anesthesist in UZ Leuven) stelt ons gerust.

“Anesthesie gebeurt in 3 fasen, die je het best kunt vergelijken met een vlucht in het vliegtuig. Je hebt de inductie-fase (=het opstijgen), de onderhoudsfase (=het vliegen zelf) en het ontwaken (=het landen). Om een patiënt op reis te laten vertrekken, dienen we slaapmiddelen, pijnstillers en soms ook spierverslappers toe door middel van een injectie of inhalatie. Na enkele seconden ben je al in slaap. Vanaf dan nemen apparatuur je ademhaling over”. Een algemene verdoving gebeurt vooral bij operaties die lang duren.

“Afhankelijk van de soort operatie, vertelt de anesthesist je hoe je je moet voorbereiden; bv. niet drinken enkele uren voor de operatie, stoppen met roken, bepaalde medicatie niet innemen …”

“Slechts één mens op een miljoen sterft in België door narcose”.
Je kan dus stellen dat narcose door de moderne apparatuur, goede geneesmiddelen en de constante aanwezigheid van een anesthesist zeer veilig is. Ondanks de constante monitoring van hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur, zuurstofgehalte in het bloed en de diepte van de narcose, kan het in één geval op een miljoen wel eens mislopen.

“Het kan gebeuren dat je allergisch reageert op een van de geneesmiddelen, dat je lichaamstemperatuur of bloeddruk tijdens de operatie daalt of dat je plots bloed verliest. Als anesthesist houd ik die zaken steeds nauwlettend in de gaten, zodat we meteen kunnen ingrijpen”.

(Skwadra by Tagtik/Source: Leef/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren