Tagtik

Ook dinsdag nog aangenaam herfstweer

Maandag werden we getrakteerd op droog herfstweer met her en der geregeld enkele aangename zonnestralen. Ook de volgende dagen blijft het zacht, maar stijgt de kans op enkele buien wel.

Morgen is het zwaarbewolkt en in de voormiddag valt er nog af en toe wat regen. In de loop van de dag wordt het droger vanaf de Franse grens en in de namiddag komen er brede opklaringen. Het wordt erg zacht met maxima van 15 graden op de Hoge Venen en tot 20 graden in het zuidwesten van het land. De wind waait matig en soms vrij krachtig aan zee uit zuid tot zuidwest met rukwinden tot 50 km/h. Dat meldt het KMI.

Dinsdagavond en een groot deel van de nacht is het helder of licht bewolkt. In het tweede deel van de nacht neemt de bewolking toe in het westen, tegen de ochtend gevolgd door lichte regen aan de kust. De minima liggen tussen 11 graden in de Hoge Venen en 16 of 17 graden in Vlaanderen. De wind waait matig tot vrij krachtig uit zuid tot zuidwest.

Woensdag trekt een regenzone vanaf het westen door ons land. Aan de voorzijde van deze storing kunnen er eerst nog enkele buien vallen, eventueel met onweerachtig karakter. Voor de regenzone is het nog zacht met temperaturen van 15 tot 19 graden. Er waait een vrij krachtige zuidwestenwind met rukwinden tot 70 km/u. Aan zee is de wind soms krachtig met pieken tot 80 km/u.

Volgens wetenschapsexpert Martijn Peters zijn de zachte temperaturen het gevolg van een golvende straalstroom. “De straalstroom is een snel stromende rivier van lucht op zo’n 10 kilometer hoogte, die van west naar oost vloeit. De stroom scheidt de koude lucht uit het noorden van de warme uit het zuiden. Net zoals bij een echte rivier maakt die ook bochten. Op dit moment maakt die een felle kronkel waardoor wij onder de scheiding in het gebied komen te liggen naar waar warme lucht wordt aangevoerd. We krijgen dus hogere maxima, die lokaal tot 20 graden kunnen gaan”, vertelt hij bij HLN. Deze hogere maximumtemperaturen betekenen echter niet noodzakelijk altijd stralend, zonnig weer. Zo zal het eerder wisselvallig zijn. “De grens met de koude lucht ligt namelijk dichtbij, waardoor de bijhorende regenzone en bewolking van de partij zullen zijn in ons land”, klinkt het.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI - HLN/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren