Tagtik

Patiënt sterft wanneer chirurg verkeerd orgaan wegneemt

Een chirurg had de milt van de 70-jarige William Bryan moeten wegnemen tijdens een operatie in het Ascension Sacred Heart Emerald Coast Hospital in de Amerikaanse staat Florida. Maar de chirurg vergiste zich, met desastreuze gevolgen.

Op 21 augustus begon chirurg Thomas Shaknovsky een operatie om Williams milt te verwijderen. Volgens de familie nam de chirurg echter de lever weg, waarbij hij “de belangrijkste bloedvaten” naar het orgaan doorsneed, “wat onmiddellijk en catastrofaal bloedverlies veroorzaakte, resulterend in de dood”.

Bij een autopsie werd officieel vastgesteld dat het verwijderde orgaan eigenlijk Williams lever was. Zijn milt bleek nog steeds in zijn lichaam te zitten, met een kleine cyste op het oppervlak. En het bleek niet de eerste flater van de bewuste chirurg te zijn. Zo had hij vorig jaar verkeerdelijk een deel van iemands pancreas verwijderd in plaats van de bijnier.

De weduwe van het slachtoffer sleurt de flaterende chirurg nu voor de rechtbank. “Mijn man stierf terwijl hij hulpeloos op de operatietafel lag door dokter Shaknovsky”, zegt Beverly Bryan. “Ik wil niet dat iemand anders sterft door zijn incompetentie, in een ziekenhuis dat had moeten weten of wist dat hij eerder drastische, levensveranderende operatiefouten had gemaakt.”

(FVDV for Tagtik/Source: ABC/Illustration picture: Sasin Tipchai for Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren