Tagtik

Poetin maakt plots bekend hoeveel Russen er elke maand sneuvelen

Het bleef lange tijd gissen naar het aantal Russen dat opgeofferd wordt voor de strijd van Vladimir Poetin. Op die vraag hebben we nu onverwachts een antwoord gekregen.

Voor elke nieuwe Russische militair die naar Oekraïne wordt gestuurd, verdwijnt er een zwaargewond of gesneuveld van het front. Dat is een bijzonder hoge tol. En dit cijfer zou correct moeten zijn aangezien het niemand minder dan de Russische president zelf is dat dit bekendmaakte.

5.000 Russische doden per maand
Donderdag haalde Vladimir Poetin nogmaals uit naar het Westen en waarschuwde voor zware repercussies. Daarnaast stond de Russische president ook even stil bij de menselijke tol van de oorlog. Eerst zei hij dat een leider gek moet zijn om tijdens een oorlog exacte cijfers te geven over het aantal slachtoffers in eigen rangen. Vervolgens floepte hij er toch een cijfer uit: 5.000 doden per maand. 

Volgens de militaire logica is de verhouding voor wie op het slagveld in het offensief is, één dode per drie zwaargewonden. Dat brengt het totaal op 20.000 militairen per maand. Zo schrijft Het Nieuwsblad. De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) berekende op haar beurt dat ruwweg voor elke nieuwe Russsiche rekruut die wordt aangetrokken er een militair voor altijd van het slagveld verdwijnt. Een bijzonder hoge menselijke tol dus.

(SR for Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Picture: Eduard Delputte for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren