Tagtik

Roebel keldert: gaat de Russische economie failliet?

Na nieuwe Amerikaanse sancties keldert de roebel op de interbancaire markt en zijn aan de banken in Moskou lange rijen van mensen te zien die hun geld willen opnemen.

De roebel daalde donderdag op de interbancaire markt naar het laagste niveau in bijna drie weken ten opzichte van de dollar, in een context van een zeer lage liquiditeit in de handel voor de marktopening. De daling is het gevolg van nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland. Dat leidde tot de onmiddellijke opschorting van de handel in dollar en euro op de belangrijkste financiële markt van het land, de Moskouse aandelenbeurs.



De Russische beurs en de Russische centrale bank legden al snel verklaringen af, amper een uur nadat Washington nieuwe sancties had aangekondigd. Die sancties hebben tot doel om de geld- en goederenstroom af te snijden die bedoeld is om de oorlog van Rusland in Oekraïne te steunen. 

Als gevolg daarvan willen de Moskovieten hun geld in contanten opnemen en worden de rijen voor de banken langer.

Generaal Michel Jakovleff, voormalig vicestafchef van de Shape (NAVO), postte op X: "De roebel zal binnenkort geen kopeke meer waard zijn".

(Fausto with FM/Source: Reuters/Photo: Frankie Leon via wikicommons under license Creative Commons CC BY 2.0.)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren