Tagtik

Sociaal netwerk X kan binnen 24 uur afgesloten worden

Een dreigement met een opvallend ultimatum: Brazilië kan de activiteiten van X (voorheen Twitter) binnen 24 uur opschorten! Een rechtbank heeft Elon Musk immers bevolen om een wettelijke vertegenwoordiger aan te stellen.

Een bevel van de Braziliaanse rechter Alexandre de Moraes van het Hooggerechtshof eist van X en dus van Elon Musk, dat hij binnen 24 uur de naam en de hoedanigheid van de nieuwe wettelijke vertegenwoordiger van het platform in Brazilië opgeeft. Anders wordt het sociale netwerk “onmiddellijk” geschorst in dit Zuid-Amerikaanse land. 

De oorlog is begonnen
Het sociale netwerk en Brazilië liggen al enkele maanden met elkaar overhoop, wat Elon Musk ertoe aanzette om op 17 augustus de kantoren van X in Brazilië te sluiten, zonder de toegang voor gebruikers te onderbreken. De miljardair, tegen wie een gerechtelijk onderzoek loopt, claimt censuur. De Braziliaanse rechtbanken hebben hem op hun beurt herinnerd aan hun besluit om bepaalde accounts in Brazilië te blokkeren wegens “desinformatie”. Hoewel X tot nu toe toegankelijk is gebleven voor Brazilianen, zou dit snel kunnen veranderen als Elon Musk niet ingaat op het verzoek van de rechter.

(FVDV and Olivier Duquesne for Tagtik/Source: Le Soir - BFM/Picture: Picture alliance / NurPhoto | Jakub Porzycki)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren